Wilrijk-Niedernhausen-Ilfeld

Het district Wilrijk is verzusterd met de Duitse gemeenten Niedernhausen en Ilfeld

Wilrijk richtte de “Vereniging Wilrijk-Niedernhausen vzw” (VWN vzw) op, om de Europese gedachte rond verbroedering en de vriendschap met de Duitse gemeente Niedernhausen verder uit te bouwen, te verdiepen en te onderhouden. 

In 2003 werd de verzustering met Ilfeld geofficialiseerd. De naam van de vereniging werd dan ook aangepast en gewijzigd in “Wilrijk-Niedernhausen-Ilfeld vzw” (WNI vzw).

De vereniging organiseert heel wat activiteiten, onder meer de jaarlijkse Weinprobe tijdens de jaarmarkt met wijnen uit de Rheingau, nabij Niedernhausen.

Ook de jaarlijkse kerstmarkt wordt ingericht door de WNI. Ilfeld is hierop een vast waarde met zijn gekende “Thüringer Bratwurst”. Speciaal is dat enkel verenigingen hierop worden toegelaten.

De WNI verzorgt op zijn beurt een stand op de kerstmarkten van Niedernhausen en Ilfeld, met Belgische bieren, pralines, kaas en jenevers.

Luchtbeelden van Wilrijk, Niedernhausen en Ilfeld
Luchtbeelden van (v.l.n.r.) Wilrijk, Niedernhausen en Ilfeld

Niedernhausen

Niedernhausen ligt in de Rhein-Taunus-Kreis, Land Hessen, op 13 kilometer van Wiesbaden in een rijk beboste omgeving. De afstand tussen Wilrijk en Niedernhausen bedraagt zowat 365 km. In 1977 fusioneerde Niedernhausen met Königshofen, Engenhahn, Niederseelbach, Oberseelbach en Oberjosbach. Het gefusioneerde Niedernhausen telt circa 15 000 inwoners.
Niedernhausen is een ideaal vertrekpunt voor wandelingen naar de nabijgelegen toppen van het Taunusgebergte. Het is zelfs mogelijk om doorheen de bossen tot in Wiesbaden te trekken, bekend om zijn kuurbaden en intens cultuurleven. Niedernhausen telt ook verscheidene historische gebouwen.

Ilfeld

In Ilfeld wonen 3144 mensen. De afstand tussen Wilrijk en Ilfeld bedraagt ongeveer 550 kilometer. Ilfeld ligt in het centrum van Duitsland op een idyllisch plekje aan de zuidrand van het Harzgebergte met als hoogste top
de berg Brocken (1141 m).
Een belangrijke toeristische trekpleister in Ilfeld is de Harzspoorbaan. Vanuit het antieke stationnetje van Ilfeld doorkruist een stoomtrein dagelijks het Harzgebergte tot aan de top van de Brocken.
De Harz is een streek van heksenlegendes. Op 30 april viert de streek Walpurgisnacht. In elk dorp worden dan grote vuren ontstoken waarrond de heksen om hun ketel dansen. Een Wilrijkse delegatie bezoekt dit feest elk jaar.