Wilrijk-Niedernhausen-Ilfeld

Het district Wilrijk is verzusterd met de Duitse gemeenten Niedernhausen en Ilfeld

Wilrijk (toen nog een zelfstandige gemeente) is sinds 1980 verzusterd met de Hessische gemeente Niedernhausen uit het voormalige West-Duitsland. Niedernhausen nam op haar beurt het peterschap waar van de gemeente Ilfeld uit het voormalige Oost-Duitsland. Door de uitwisselingsprogramma’s met Niedernhausen kwam Wilrijk steeds intenser in contact met Ilfeld. Daarom besliste de Wilrijkse districtsraad in 2003 om ook de verzustering met Ilfeld aan te gaan en de driehoek Wilrijk-Niedernhausen-Ilfeld te vervolledigen.

Luchtbeelden van Wilrijk, Niedernhausen en Ilfeld
Luchtbeelden van (v.l.n.r.) Wilrijk, Niedernhausen en Ilfeld

Wilrijk richtte de Vereniging Wilrijk-Niedernhausen vzw (VWN, later Wilrijk-Niedernhausen-Ilfeld vzw (WNI)) op om de Europese gedachte rond verbroedering en de vriendschap met de Duitse zustergemeenten verder uit te bouwen, te verdiepen en te onderhouden.
Onze vereniging organiseert heel wat activiteiten, onder meer de jaarlijkse Weinprobe tijdens de jaarmarkt met wijnen uit de streken van beide zustergemeenten. Ook de jaarlijkse kerstmarkt op de Bist wordt ingericht door WNI en brengt naast de traditionele kramen, streeklekkernijen uit Niedernhausen en Ilfeld. Wilrijk verzorgt op haar beurt een stand met Belgisch bier, pralines en kaas op de kerstmarkten in Niedernhausen en Ilfeld.
Bovendien zorgt WNI ervoor dat de Duitse vrienden bij één van hun bezoeken ondergebracht kunnen worden bij gastgezinnen. Bij een tegenbezoek kunnen onze leden daar dan ook bij gastgezinnen logeren.

Niedernhausen

Niedernhausen ligt in de Rhein-Taunus-Kreis, Land Hessen, op 13 kilometer van Wiesbaden in een rijk beboste omgeving. De afstand tussen Wilrijk en Niedernhausen bedraagt zowat 365 km. In 1977 fusioneerde Niedernhausen met Königshofen, Engenhahn, Niederseelbach, Oberseelbach en Oberjosbach. Het gefusioneerde Niedernhausen telt circa 15 000 inwoners.
Niedernhausen is een ideaal vertrekpunt voor wandelingen naar de nabijgelegen toppen van het Taunusgebergte. Het is zelfs mogelijk om doorheen de bossen tot in Wiesbaden te trekken, bekend om zijn kuurbaden en intens cultuurleven. Niedernhausen telt ook verscheidene historische gebouwen.

Ilfeld

In Ilfeld wonen 3144 mensen. De afstand tussen Wilrijk en Ilfeld bedraagt ongeveer 550 kilometer. Ilfeld ligt in het centrum van Duitsland op een idyllisch plekje aan de zuidrand van het Harzgebergte met als hoogste top
de berg Brocken (1141 m).
Een belangrijke toeristische trekpleister in Ilfeld is de Harzspoorbaan. Vanuit het antieke stationnetje van Ilfeld doorkruist een stoomtrein dagelijks het Harzgebergte tot aan de top van de Brocken.
De Harz is een streek van heksenlegendes. Op 30 april viert de streek Walpurgisnacht. In elk dorp worden dan grote vuren ontstoken waarrond de heksen om hun ketel dansen. Een Wilrijkse delegatie bezoekt dit feest elk jaar.